Pokémon GO verboden in Iran wegens veiligheidsrisico

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pokémon GO verboden in Iran wegens veiligheidsrisico

Pokémon GO is door de Iraanse autoriteiten verboden omdat de app bepaalde, ongespecificeerde veiligheidsrisico’s met zich mee zou brengen, zo schrijft de BBC. De beslissing is genomen door de Hoge Raad van Virtuele Platformen, het officiële overheidsorgaan dat zich bezighoudt met online activiteiten.

Iran is niet het eerste land dat zijn zorgen uit over de veiligheid van de Pokémon GO-app, maar wel het eerste land dat er een verbod op afkondigt. Volgens eerdere rapporten hebben de Iraanse autoriteiten gewacht met het verbieden van de app, om af te wachten in hoeverre Niantic met ze mee zou werken, maar hier is niets vruchtbaars uit voort gekomen. Dit is niet de eerste keer dat Iran zijn inwoners een verbod op Pokémon oplegt. In 2001 werd middels een fatwa een verbod afgekondigd op het Pokémon kaartspel. De fatwa omschreef dat er verboden afbeeldingen in zaten en dat het in strijd was met het islamitisch verbod op gokken. Ondanks dat Pokémon GO officieel nog niet uit is in Iran, is de app er erg poplulair.

Volgens Sheikh Saleh al-Fozan, een Saudi-Arabische geestelijke, valt Pokémon GO onder dezelfde fatwa uit 2001, uitgesproken door het generaal secretariaat van superieure religieuze geleerden, waar hij lid van is. In de Fatwa wordt gespecificeerd dat het muteren van Pokémon, zodat ze meer krachten krijgen, godslastering is, omdat het de evolutietheorie promoot. Daarnaast zouden er verschillende zeshoekige sterren en vele vormen van kruizen in verwerkt zijn, welke verwijzen naar het jodendom, het christendom en de staat Israël. Tevens zouden er ook symbolen op te zien zijn die verwijzen naar de Vrijmetselarij en de Shinto religie.