Wat moet je weten over No Man’s Sky?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Wat moet je weten over No Man’s Sky?

Het aftellen is begonnen, want het eerste immens grote project van het Britse Hello Games ligt bijna in de schappen van de (digitale) gameboer: No Man’s Sky. Met nog een paar dagen te gaan tot de release van de game is het goed te weten wat voor een avontuur je te wachten staat. Daarom zetten wij een aantal handige weetjes op een rijtje, zodat je straks goed voorbereid aan je avontuur door de ruimte kan gaan beginnen.

NMS_Groot

Maak je maar vast klaar voor flink wat uren speelplezier, want het lijkt erop dat je je bijna oneindig kan vermaken met de game. Hello Games heeft al bekendgemaakt dat er een slordige 18 triljoen planeten te verkennen zijn. “That’s one small step for man” gaat in deze game dus zeker niet op. Planeten worden tijdens het spelen van de game gegenereerd, waardoor het volgens de Britse studio bijna onmogelijk is om op planeten te landen waarbij je het gevoel krijgt dat je er al eens geweest bent.

Mocht je last hebben van extreme claustrofobie, dan is No Man’s Sky zeker een aanrader voor je. Al moet je de tussenliggende ritjes in je eigen ruimtevaartuig dan even voor lief nemen. Buiten de vele planeten die je aandoet, spendeer je namelijk ook behoorlijk wat tijd aan het besturen van je spaceshuttle om van de ene naar de andere planeet te kunnen manoeuvreren. Als we de ontwikkelaar mogen geloven, is het universum waar we ons in zullen begeven dusdanig groot dat je er tussen de 40 en 100 uur over doet om het midden van dat universum te bereiken, en dat is dan ook je uiteindelijke doel.

NMS_Ontdekken

Op onze blauwgroene planeet hebben we nog lang niet alles ontdekt. Dat is natuurlijk ook lastig te bepalen, want hoe weet je of je iets nog niet hebt ontdekt? Het feit dat we nog steeds nieuwe ontdekkingen doen, wekt in ieder geval de indruk dat er nog genoeg te vinden is. In No Man’s Sky is alles nog onbekend terrein en alles moet dus nog worden ontdekt. Van de flora tot de fauna. Van de grondstoffen tot de omvang. Je landt op planeten waarvan je niet kon vermoeden wat zich allemaal op het land, ondergronds en in de eventuele zeeën en oceanen afspeelt. Je bent dus eigenlijk een soort Christoffel Columbus in het toekomstige.

Gewapend met je ruimtepak en ingebouwde jetpack is het je taak zoveel mogelijk te ontdekken. Buiten de al eerder genoemde flora en fauna, is er in No Man’s Sky ook intelligent buitenaards leven in de vorm van aliens en oude beschavingen. Het is zelfs mogelijk de buitenaardse talen te leren en te gebruiken om te communiceren met andere levensvormen. Buiten dat je dingen te weten komt over waar je je bevindt, levert het je ook nog wat op. Alle opgedane informatie wordt namelijk verzameld in een grote database, ‘The Atlas’, in ruil voor de in-game valuta: units. Dit kun je weer investeren in het kopen van gereedschappen, wapens en verbeteringen voor je ruimteschip.

NMS_Verhaal

Een van de meest opmerkelijke aspecten aan No Man’s Sky is misschien nog wel dat er geen algemene verhaallijn in zit. Iets waar veel games toch vaak op beoordeeld worden en zeker als daar een gebrek aan is. Hello Games waagt de gok en denkt het met zijn nieuwe game zonder te kunnen doen. Doordat er zoveel te doen is, zou een verhaallijn afleiden van alles wat er te ontdekken valt, moeten ze bij de Engelse ontwikkelaar hebben gedacht. Je hebt wel een doel en dat is het midden bereiken van het universum waar je je in begeeft. Met zoveel planeten zal dat nog best een opgave worden.

Tijdens je ontdekkingsreis door de eindeloze ruimte heb je echter geen vrijbrief om alles op je pad met de grond gelijk te maken. Proberen kan natuurlijk altijd, maar als je te veel van de natuurlijke omgeving vernietigt keren de plaatselijke dieren zich tegen je. Zelfs als je te gretig grondstoffen afneemt kun je in de penarie komen. Te veel oogsten resulteert er namelijk in dat Sentinels achter je aan komen en je berucht wordt in het universum. Als je gezocht wordt omdat je de intergalactische crimineel uit hebt lopen hangen, kun je je weer in de positieve kijker spelen door bedreigingen uit te schakelen of je te verplaatsen naar andere planeten.

Met een naderende release begint het bij menigeen steeds meer te kriebelen. De eerste ruimtehelmen zijn al in het straatbeeld gesignaleerd! Wellicht was dat toch de pizzabezorger. Hoe het ook zij, over ruim een week kunnen wij met eigen ogen zien en ontdekken hoe groot het universum nu eigenlijk is en wat er allemaal leeft achter dat grote zwarte niets wat wij de sterrenhemel noemen.