Fat Princess Adventures – Dikke pret

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Fat Princess Adventures – Dikke pret

Sony Santa Monica kennen we van veel franchises voor de PlayStation, waaronder de God of War-serie en het recente The Order: 1886. Maar naast al dit geweld is in samenwerking met Fun Bits Interactive een zoete game gemaakt. Fat Princess Adventures werd vorig jaar onthuld en precies een jaar later is deze plots te koop na de jaarlijkse PlayStation Experience. En wat blijkt het een leuke verrassing te wezen zeg!

De originele game Fat Princess stamt alweer uit 2009 en nu, dus zes jaar later, debuteren Princess Muffintop en Princess Plumb op de PlayStation 4. Hun thuisland Titania is in oorlog met de Bitter Queen en deze vrouw wil alle zoetigheden laten verdwijnen. Vanuit de laatste stronghold Great Bitten ben jij de moedige avonturier die het zooitje mag redden. Dit hoef je zeker niet in je eentje te doen, want het verhaal is ook te spelen met vrienden op de bank of via online multiplayer. Dit is ook ten zeerste aan te raden, want het is veel leuker om door de drukke levels te lopen met meer mensen. De matchmaking werkt ook vlekkeloos en voor je er erg in hebt zit je in een chaotisch potje.

Fat Princess Adventures 
 Pixel Vault

De avonturier die jij onder de knoppen krijgt kan je zelf naar wens aanpassen. Het customizen is is niet heel uitgebreid en als je de game net hebt opgestart zijn er maar weinig opties. Naarmate je sterker wordt speel je meer opties vrij om je uiterlijk te veranderen. Naast de uiterlijke kenmerken zijn er vier classes waar je uit kunt kiezen: Warrior, Mage, Archer en Engineer.  Ze hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten, maar voelen wel goed gebalanceerd aan. Als je een klasse hebt gekozen zit je er echt niet de hele game aan vast, want je kan tijdens het spelen, bij elk checkpoint,  je class veranderen. Het is aan te raden ze allemaal een keer te proberen, want ze spelen alle vier erg fijn. Uiteindelijk viel de keuze op de Engineer, die de wereld onveilig maakt met een grote hamer en bommen.

Het vechtsysteem in Fat Princess Adventures voelt erg simpel aan, want je hebt in principe maar twee aanvallen. Vierkantje voor je primaire wapen en driehoekje voor je secundaire wapen. Houd je een van de knoppen wat langer in, dan laad je een aanval op en doe je daarmee meer schade aan je tegenstander. Met zo’n simpel vechtsysteem komt het er eigenlijk op neer dat je constant zit te buttonbashen en maar hoopt dat je alles om je heen hebt gesloopt, voordat jij wordt gesloopt. Het is allemaal erg oppervlakkig, maar toch verveelt het zelden. Tijdens het spelen verzamel je munten om je wapens en pantser te upgraden en er zijn schatkisten te vinden met nieuwe spullen voor je krijger. Deze variëren van grote vlammende zwaarden tot stokpaardjes en een vis aan een stok. Ook vind je na het verslaan van vijanden stukken taart waar je jezelf mee kan healen. Eet je meer taart dan je eigenlijk nodig hebt, dan verander je in een heel dik persoon die in zijn onderbroek erg hard kan slaan. Met uitspraken als “I can’t see my toes” kan je alles en iedereen bodyslammen tot je weer een ons weegt. Het is dan ook deze humor die Fat Princess Adventures zo leuk maakt. Ook de gesprekken en cutscenes zijn zeer vermakelijk met de nodige grappen en grollen en hoge, South Park-achtige stemmen. De woordgrappen zijn er in overvloed en er is een voorbeeld dat ik je niet wil onthouden. Er is een sidequest die je kan activeren bij iemand die Dingle heet en de missie is dat je besjes voor hem zoekt. Geniaal.

Fat Princess Adventures 
 Pixel Vault

Het verhaal van de game duurt ongeveer 10 tot 15 uurtjes, inclusief alle sidequests. Dat is zeker niet slecht voor een game die maar twee tientjes kost. Ook is er nog een gamemodus genaamd “The Grindhouse” waarin je verhaalmissies opnieuw kan spelen in een hogere moeilijkheidsgraad en met betere beloningen. Als je echt de smaak te pakken hebt, kan je jouw personage nog levelen tot het maximum van twintig en daar ben je nog behoorlijk lang mee bezig. Ter vergelijking: ik was level tien toen ik de eindbaas versloeg. Ten slotte draait de game naar behoren. Er zijn bijna geen bugs te vinden en technisch loopt het allemaal goed. Het enige wat ik erg storend vond is dat een potje met zijn vieren echt veel te chaotisch was. Er gebeurt dan te veel op het scherm waardoor het bijna vermoeiend wordt om de game te spelen. Met zijn tweeën of drieën is Fat Princess Adventures het leukste, al kan dat per persoon natuurlijk verschillen.

Fat Princess Adventures is een erg leuk zoethoudertje voor de rustige periode die eraan zit te komen. Van de AAA-titels hoeven we de komende maanden niets te verwachten, dus is dit een leuke mogelijkheid om dit soort kleinere games een kans te geven. Voor twee tientjes heb je een vermakelijke doch oppervlakkige game voor de PlayStation 4 waar je toch een aantal uurtjes in kan stoppen. De humor en vormgeving zorgen voor een grote glimlach en dat is precies hoe je deze game moet beleven. Niet te veel zorgen maken, maar lekker spelen. En veel taart eten.