Valve heeft in Australië een boete van $2,1 miljoen gekregen

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Valve heeft in Australië een boete van $2,1 miljoen gekregen

Hoewel de Steam Wintersale in volle gang is, heeft Valve in Australië te horen gekregen dat ze een boete van 3 miljoen Australische Dollars moeten betalen. Het bedrijf heeft zich met haar platform Steam niet aan de regels omtrent consumentenrechten in Australië gehouden. Dat meldt The Sydney Morning Herald.

Valve heeft volgens het Australisch gerechtshof consumenten niet (genoeg) de mogelijkheid gegeven om hun geld terug te krijgen, conform de Australische consumentenwet. Hoewel Valve wel geld retour heeft gegeven, doen ze volgens de Australische rechter niet genoeg om duidelijk te maken aan consumenten wat hun rechten zijn. De rechter schreef het volgende in zijn vonnis:

Zonder enig advies aan te nemen van Australische advocaten lijkt het bedrijf te denken dat ze de Australische wet te kunnen negeren. Valve was content met de manier waarop de producten aan Australische consumenten verkocht wordt en heeft op geen enkel moment de moeite genomen zich aan de Australische wet te houden.

In combinatie met wat het gerechtshof ‘een gebrek aan interesse in de lokale wetten’ noemt heeft Valve een extra hoge boete gekregen voor de overtreding. Valve had zelf voorgesteld om een boete van $250,000 te betalen, maar dat vond de Australische rechter te laag voor de aard en schaal van de overtreding. Naast de boete moet Valve op Steam duidelijk aangeven wat de rechten van de consumenten zijn wanneer ze gebruik maken van het platform.

Het is niet de eerste keer dat Valve in opspraak komt met de manier waarom ze met consumentenwetten omgaat met betrekking tot haar platform Steam. Eerder dit jaar nog is Valve samen met Hello Games onderzocht door de Britste reclame autoriteit ASA, omdat er misleidende reclame voor No Man’s Sky op Steam zou staan.  De ASA oordeelde uiteindelijk dat de reclames niet misleidend waren.