Tracer van Overwatch komt officieel uit de kast

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Tracer van Overwatch komt officieel uit de kast

De laatste Overwatch-comic van het jaar sluit zich aan bij Winter Wonderland, een kerstactie in Overwatch. We krijgen te zien waar de verschillende personages, met name Tracer, zich rond deze tijd mee bezighouden. In de comic zit ook nog eens een cadeau voor ons verstopt. Blizzard Entertainment wilde 2016 waarschijnlijk met een knal afsluiten en dat is het bedrijf dan ook goed gelukt.

Het is 24 december. Sommige mensen leiden drukke levens, waardoor ze zelfs op deze speciale dag nog cadeaus moeten kopen voor vrienden en familie. Helden zoals de leden van Overwatch zijn daarbij geen uitzondering. In de comic volgen we Tracer, die druk bezig is met last-minute koopjes doen. Onderweg raakt ze alsmaar afgeleid, waardoor het haar niet lukt om op tijd iets te kopen. Uiteindelijk komt alles toch goed en zien we hoe Tracer en een vrouw genaamd Emily, waarschijnlijk haar vriendin, elkaar zoenen.

Er was al eerder door Blizzard bekendgemaakt dat sommige van de personages in Overwatch tot de LGBTQIA+ gemeenschap behoren. Ook hadden ze tijdens een Q&A-sessie op BlizzCon 2016 gezegd dat er een openbaring zou komen op dit gebied. Met deze comic is het eindelijk zover. Tracer is officieel het eerste queer personage van Overwatch.

Natuurlijk is niet iedereen hier blij mee. Met name fans van de ‘ship’ tussen Widowmaker en Tracer zijn teleurgesteld dat hun fantasieën gedwarsboomd zijn. Anderen houden er echter de moed in. In de Twitter-feed, met als zoekterm Widowtracer, krijg je een beetje een idee van de huidige stand van zaken bij de fans van dit koppel.

Ook zijn er gamers die vanwege andere redenen het niet eens zijn met deze openbaring. Zo zou het alleen een marketingtruc zijn geweest. Anderen beweren weer dat deze diversiteit in media niet nodig is, dat hierdoor alleen maar meer kloven worden gecreëerd tussen de verschillende gemeenschappen.

Blizzard zelf heeft hierop gereageerd in een bericht aan Kotaku. Hierin vertellen ze dat ze personages willen neerzetten die uniek zijn, net zoals iedereen in de echte wereld anders is. Door hun karakters verschillende identiteiten te geven, willen ze ervoor zorgen dat de wereld die ze gemaakt hebben, dieper en uitgebreider is. Hun doel met de wereld van Overwatch is om gamers met allerlei achtergronden te verwelkomen. Daarbij komt dat de seksualiteit van hun personages maar een klein deel is van wie ze als mensen zijn. Volgens Blizzard was Tracer dan ook van het begin af aan lesbisch (of bi- of panseksueel). Dit komt duidelijk naar voren in de comic, waarin de zoen tussen het koppel natuurlijk gebeurt, zonder dat er te veel nadruk op wordt gevestigd.

Het is trouwens niet mogelijk om de comic te lezen op de Russische website. Hoewel dit niemand echt verrast, wordt het hierdoor wel weer duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben.