Razer ManO’War Headset

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Razer ManO’War Headset

Goed geluid tijdens het gamen is behoorlijk belangrijk en al helemaal als je graag met een headset op speelt. Het is voor iedereen anders hoeveel geld er mag rollen voor een prettig geluid. Voor de een is vijf tientjes al een hele hoop geld, terwijl de ander nog een zak geld over heeft. De Razer ManO’War is bedoeld voor laatstgenoemde groep, al is het natuurlijk altijd de vraag of (veel) duurder altijd beter is.

Een groot maar breekbaar beestje

De Razer ManO’War is een draadloze headset die in staat is 7.1 surround sound te creëren. Het is dus een apparaat voor mensen die graag dat beetje extra willen dan een goed stereo geluid. Voordat we beginnen met het audiogedeelte is het natuurlijk ook heel belangrijk of de headset een beetje kwaliteit uitstraalt en of deze ook lekker zit.

manowar-side

Het eerste wat me meteen opviel toen ik het doosje openmaakte, is dat de ManO’War een joekel van een apparaat is. Het gewicht van 380 gram is ook aan de zware kant en dat komt vooral door de grote oorschelpen van de headset. Aangezien de ManO’War wireless is (overigens de eerste wireless headset van Razer) zitten alle componenten in de schelpen verwerkt; de volumeknoppen voor microfoon en audio, de mic zelf natuurlijk, de benodigde signaalontvangers en een redelijk overbodige LED-verlichting die de logo’s op de schelpen voorzien van leuke kleurtjes. Ook zit er een compartiment in waar de usb-ontvanger in verstopt is, zodat je die niet kwijt kunt raken.

Met al dat gewicht is de keuze voor een plastic hoofdbeugel niet helemaal logisch. Het geheel buigt en kraakt een beetje en het geeft de Razer ManO’War een fragiele uitstraling, ondanks het feit dat die zo immens groot is. Wat me dan wel weer aanspreekt is dat Razer niet voor de extreem felgroene bedrijfskleurtjes heeft gekozen, zoals bij voorgaande modellen. Het apparaat is geheel zwart met alleen op de schelpen een lichtgevend Razer-logo. Als je ook dat te veel fleurigheid vindt, kun je deze overigens uitzetten.

Zit als gegoten

Als we kijken naar het comfort is de ManO’War wel een ontzettend fijn beestje. Het past allemaal heel lekker, zelfs als je bent gezegend met een enorm hoofd zoals ondergetekende. De leren oorschelpen zitten als gegoten en doordat ze zo goed als compleet over je oren vallen, drukt het nergens, waardoor je gemakkelijk een aantal uur achter elkaar kunt gamen zonder dat de headset begint te irriteren. De schelpen draaien overigens ook heel ver mee waardoor de koptelefoon bij elke hoofdbeweging nog steeds prima blijft zitten.

ManO'War + Blade

Goed geluid, maar alleen voor de pc

De ManO’War is dus een behoorlijk comfy bakbeest, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om wat hij op technisch vlak allemaal kan. Beginnend met de microfoon voelt deze een beetje aan alsof het geld tijdens het ontwikkelen op was. Het voelt heel goedkoop aan en wiebelt aan alle kanten. De mic heeft verder ruisonderdrukking en is volledig inschuifbaar. Superhandig als je lekker wilt genieten van een singleplayer game zonder dat ding steeds in je giegel te hebben. De mic doet verder wat het moet doen en dat is me verstaanbaar maken in een party. Al had het allemaal wel wat strakker en steviger mogen zijn.

Dan gaan we het nu eindelijk hebben over het geluid. Zoals gezegd is de Razer ManO’War in staat om 7.1 surround sound te creëren met de 50mm boxen. Hier moet alleen wel heel duidelijk aan worden toegevoegd dat dit alleen op de pc kan. De surround sound moet je zelf nog configureren met de software van Razer, wat trouwens heel makkelijk te installeren is. Enige nadeel is wel dat je eerst een account moet aanmaken om Razer Synapse te mogen gebruiken. Als eenmaal alles is ingesteld heb je wel een ontzettend bruut geluid wat je helemaal onderdompelt in de game. Er is bijna geen omgevingsgeluid meer te horen en de 50 mm speakers doen wat ze moeten doen. Een shooter wordt een heel stuk intensiever als je het idee heb dat de kogels en granaten van alle kanten op je af worden gevuurd en gegooid. Toch had de bass van mij een tikkeltje harder gemogen, want die valt af en toe een beetje weg in de rest van al het audio-geweld.

manowar-front

Overigens is de ManO’War ook compatible met de PlayStation 4 en dat is natuurlijk leuk voor de gamers die liever achter hun console zitten, maar hier blinkt de Razer-headset totaal niet uit. Razer geeft ook in de handleiding eerlijk toe dat surround sound niet mogelijk is op de consoles, maar wat je dan overhoudt is veel te mager voor een headset van 170 euro. Het geluid is stereo, omdat de software niet werkt op de PlayStation 4 en niet eens alle functies op het apparaat zelf werken goed, zoals de volumeknop. De consolegamers raad ik dan ook aan om heel snel verder te kijken, want voor 170 euro zijn er veel betere hoofdtelefoons te vinden die écht compatible zijn met je PlayStation.

Kopen of laten liggen?

Al met al is de Razer ManO’War een prima headset voor de pc. Comfortabel, prima surround geluid en heel gemakkelijk in gebruik. Zodra de usb-ontvanger in de pc zit wordt de software voor je gedownload en je headset werkt vrijwel direct. Ook is de accuduur indrukwekkend, want je kan zeker veertien uur gamen voor de ManO’War aan de lader moet. En als je net als ik niet zo’n fan bent van de overbodige LEDjes kan je die uitschakelen, waardoor de totale accuduur zelfs twintig uur wordt. Ben je vergeten de headset uit te zetten of krijgt de headset al een tijdje geen geluidsignalen binnen, dan zet de ManO’War zichzelf uit zodat er geen stroom onnodig verloren gaat.

Toch vind ik 170 euro erg veel voor een headset die het qua uiterlijk en materiaal niet uitstraalt. De plastic hoofdbeugel lijkt erg fragiel met de zware schelpen eraan en de microfoon wiebelt zo erg dat je het idee krijgt dat hij elk moment eraf kan vallen. Desalniettemin is deze headset een leuke aankoop voor mensen met een zak geld achter de deur die echt leeg moet, want voor wat je krijgt is het prijskaartje toch net iets te hoog.