Dutch X-Mas Con 2016 – Foute kersttruien en dolle krampussen

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Dutch X-Mas Con 2016 – Foute kersttruien en dolle krampussen

Dit weekend was het zover: de Dutch X-Mas Con! De eerste kerstversie van de Dutch Comic Con, die dit jaar voor de tweede keer georganiseerd werd, was op 17 en 18 december te bezoeken in de Jaarsbeurs te Utrecht. Nerds en geeks uit alle hoeken van het land verzamelden zich hier om het laatste weekend voor kerst samen door te brengen. Waarschijnlijk ook om het beetje geld dat overgebleven is na de kerstinkopen uit te geven. Wat was onze belevenis van de conventie?

Zoals altijd zijn conventies leuker als je als cosplayer gaat, maar toch verwacht je een zekere mate van entertainment voor bezoekers die daarin geen interesse hebben. Verstopt in een hoekje achterin de zaal kon je FIFA 17 of Hearthstone spelen, of je kon je af laten leiden door een paar arcade-games. In een andere hoek was een kleine ruimte bestemd voor onder andere cosplay tutorials. Hier heb ik bijvoorbeeld de wonderen van worbla ontdekt. Voor de rest bestond die kant van de zaal uit de verwachte kraampjes.

xmax-con-1
Pretzl Cosplay werd tijdens haar workshops spreekwoordelijk het worbla van het lijf gevraagd

De stallen zijn voor niet-cosplayers vaak de highlight van de dag. Een kaart kopen voor een evenement waar je heengaat om nog meer geld uit te geven – het klinkt niet logisch, toch doen we het. Hiervoor stonden er bijvoorbeeld meerdere kasten vol met poppen van Funko. T-shirts, hoodies en vesten van verschillende kwaliteiten en prijzen waren er natuurlijk ook. Aan de ene kant van de gang zag je de iconische opdruk van One Punch Man’s ‘oppai’, terwijl er aan de andere kant een Assassin’s Creed-shirt hing.

Gelukkig leek er, in ieder geval vergeleken met Dutch Comic Con 2015, meer diversiteit te zijn in de verkochte waren. Zo was ik blij met het feit dat er meer dan anderhalve boekenkast aan manga te vinden was. Ook waren er redelijk veel interessante kraampjes die posters verkochten. Daarbij horen de gewone posters, maar ook posters die meer in de richting van kunst gaan. Een standhouder verkocht bijvoorbeeld popart van verschillende personages, van Darth Vader tot Deadpool. Een ander verkocht voorpagina’s van fictionele tijdschriften die gebeurtenissen uit films zoals Iron Man beschreven. Daarnaast waren er onder andere de comics, boeken en zwaarden die op elke conventie te vinden zijn. Het aanbod van videogames viel helaas echter tegen. Met zo’n breed assortiment konden ze waarschijnlijk niet te veel van alles verkopen.

xmax-con-2
De comic-enthousiastelingen werden op de wenken bediend met soms verrassende merchandise.

Aan de andere kant van de zaal vonden de evenementen zoals de cosplay-wedstrijden plaats. Hier was onder meer een schaatsbaan, waar bijna niemand gebruik van leek te maken. De artist alley kon hier gevonden worden, waar James Cosmo, Sibel Kekilli, Jason Isaacs, Steven Williams, Samantha Ferris en Lee Arenberg op hun fans wachtten. Ook schrijver Paul van Loon en tekenaar Douglas Paszkiewicz waren aanwezig. Er was ook een photobooth en een afgesloten ruimte waar men kon speeddaten.

Daarnaast was er een verzameling 3D-printers aanwezig. Het was best indrukwekkend om er eindelijk eens eentje in actie te zien. Props die gemaakt waren met behulp van deze printers waren uitgestald, waardoor het duidelijker werd waartoe zo’n apparaat eigenlijk in staat is. Verderop stonden kraampjes van onder andere de 501st Legion en Krampus naar Nederland. Hiervan waren mensen, verkleed als krampussen, die regelmatig door de zaal renden.

xmax-con-3
De kerstman leek ruim baan te hebben gemaakt voor de mythische Krampus. Ho ho ho of no no no?

Er was op dat moment een Q&A aan de gang met James Cosmo, beter bekend als de Old Bear, of de Lord Commander of the Night’s Watch, van Game of Thrones. Hij was aan het vertellen over hoe hij liever Jon Snow had willen zijn, toen er plotseling een showband en polonaise in de stijl van The Grinch binnenviel.

Zulke gebeurtenissen waren echter zelden. Over het algemeen was de sfeer redelijk rustig. We moesten nergens wachten om te kunnen zien wat voor merchandise een kraam te koop had staan. Dit is natuurlijk niet erg, maar geeft wel aan hoe weinig bezoekers er leken te zijn. Zelfs de artiesten in de artist alley stonden, wanneer ze er überhaupt waren, vaak alleen. Er werd ook maar redelijk weinig aan cosplay gedaan. De meeste bezoekers hadden heerlijke foute kersttruien aan, wat ook weer geen minpunt hoeft te zijn.

xmax-con-4
Als wie men ook verkleed was, het maakte niet uit. Cosplayers vormden ook hier een happy family.

Maar uiteindelijk is de belangrijkste vraag: hoe was de Dutch X-Mas Con precies ‘X-Mas’? Het antwoord is: niet heel erg. Van de kleine, lege kerstbomen tot aan de digitale open haard was er, naast bovengenoemde kersttruien, weinig dat echt schreeuwde naar kerstmis. Alleen in een van de eerste zalen kon de sfeer gemerkt worden. Hier stonden verschillende decorstukken opgesteld die versierd waren, en wat etenskraampjes die aan traditionelere kerstmarkten deden denken. Hoewel het uiteindelijk wel een gezellige dag is geworden, had ik, één week voor kerstmis zelf, stiekem op iets meer gehoopt.