De ontwikkeling van The Last Guardian – Negen jaar in een notendop

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
De ontwikkeling van The Last Guardian – Negen jaar in een notendop

In de maand december staat The Last Guardian hoog in het vaandel bij Pixel Vault gezien de titel onze Game van de Maand is! Fans kunnen op 7 december eindelijk aan de slag met de langverwachte game. The Last Guardian is ellenlang in ontwikkeling geweest: maar liefst negen jaar. Deze negen jaar leken met vallen en opstaan voorbij te gaan voor ontwikkelaar Team Ico en er is dan ook veel gebeurd tijdens de ontwikkeling van de game.

The Last Guardian is het spiritueel vervolg op Ico en Shadow of the Colussus die respectievelijk in 2002 en 2005 uitkwamen. Vlak daarna ontstonden al geruchten dat Team Ico met een vervolg bezig zou zijn, maar de ontwikkelaar bevestigde deze geruchten niet. Het moest twee jaar duren voordat de eerste bevestiging werd gedaan. In februari 2007 bracht het Japanse tijdschrift Famitsu Magazine het verlossende nieuws dat Team Ico inderdaad aan het werk was aan een nieuwe titel. Deze kennen we nu onder de naam The Last Guardian.

Eerste keer op de E3

We moesten opnieuw twee jaar wachten op een officiële aankondiging vanuit het bedrijf zelf. Team Ico was aanwezig op de E3 2009 om de eerste beelden van de game te laten zien. Vlak daarna leek van alles te ontploffen van enthousiasme: veel gamers waren enorm onder de indruk van wat het bedrijf ons aan beelden had voorgeschoteld. De game leek meteen al de potentie te hebben om een groter succes te worden dan zijn voorgangers.

nikl7tn-w1280-h720

Ico en Shadow of the Colussus kregen na hun releases enorm hoge cijfers van de critici. Iedere journalist binnen de gamewereld liep weg met de game. Toch bleken de verkoopcijfers van beide titels enorm tegen te vallen en de games behaalden de verkoopcijfers die verwacht werden niet. Met de manier waarop de wereld reageerde op The Last Guardian in 2009 leek het erop dat deze titel niet hetzelfde pad zou bewandelen.

Op de E3 2009 gaf Team Ico aan dat het bedrijf samenwerkt met Sony en de game daardoor een exclusieve release op diens console zou krijgen, destijds nog de PlayStation 3. Erg lang zouden we niet hoeven wachten op de titel, want deze zou al in 2011 op de planken moeten liggen. Toch bleek niets minder waar en moesten de fans in de jaren daarna flink wat teleurstellingen verwerken.

Uitstel, uitstel en nog eens uitstel

In eerste instantie werd de game uitgesteld, waardoor deze een release in 2011 niet meer haalde. Het bleek dat leden van Team Ico en Ueda, de eigenaar van tweede ontwikkelaar genDESIGN, weg waren gegaan bij Sony. Dit had echter niet als gevolg dat de game ook op pc en andere consoles uit zou komen, omdat Sony nog wel als consultant werkt. Daarnaast bleek dat het team last had van moeilijkheden met de hardware. Zo zou de PlayStation 3 alles dat het bedrijf in de game wilde stoppen niet kunnen dragen. Zodoende werd in 2012 bekendgemaakt dat The Last Guardian een release zou zien op de PlayStation 4.

lastjpg-b7ad80_1280w

Tweede verschijning op de E3

Hierna bleef het een hele tijd stil rondom de titel. Er kwam geen nieuwe informatie naar boven waardoor sommige fans vreesden dat het project stilletjes geannuleerd was. Vele anderen waren de titel zelfs al helemaal vergeten. Toch verschenen de game en Team Ico weer opnieuw op de E3, ditmaal in 2015. Nieuwe beelden van The Last Guardian zorgden voor een flinke opleving in de hype die tot op de dag van vandaag nog steeds aanhoudt.

In 2015 werd ons beloofd dat de game in oktober 2016 het levenslicht zou zien. Op de E3 2016 en de maanden daarna leek deze belofte uit te komen en werden we voorzien van diverse beelden waaronder gameplay-video’s. Toch kregen we eind september opnieuw een teleurstelling te verwerken: de game werd namelijk opnieuw uitgesteld. Gelukkig was het deze keer maar met twee maanden en konden we de game in december verwachten.

the-last-guardian 003

Het verlossende nieuws kwam in november: The Last Guardian was gold gegaan! Het heeft negen jaar geduurd, maar eindelijk kunnen gamers snel aan de slag met de game. Veel fans spreken hun geluk uit dat de game niet van de wereld is verdwenen en dan toch eindelijk op 7 december het levenslicht zal zien. Dan zullen we kunnen zien of The Last Guardian en Team Ico aan alle verwachtingen kunnen voldoen na negen jaar.