Candle – Kort maar krachtig

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Candle – Kort maar krachtig

Soms zijn er games die aan je neus voorbij gaan omdat er simpelweg weinig promotie voor is gevoerd. Candle is zo’n game. Ontwikkelaar Teku Studio heeft ruim vijf jaar gewerkt aan deze unieke indie game en nu is het dan eindelijk zover. Maar is de game uiteindelijk het wachten waard geweest of blijkt het toch verspilde moeite te zijn geweest?

Candle vertelt het verhaal van de kleine maar dappere Teku, die erachter komt dat de sjamaan van zijn stam is ontvoerd. Hij besluit de stoute schoenen aan te trekken om hem te redden uit de handen van de kwaadaardige Wakcha-stam. Om dit te kunnen doen moet Teku zich op slinkse en doordachte wijze door diverse prachtige omgevingen en langs gevaarlijke vijanden zien te banen. Teku is van nature geen vechter, dus je zult je vooral moeten beroepen op je hersenen. De heldhaftige Teku beschikt wel over een hand die als kaars fungeert waarmee je een speciale kracht kunt oproepen. Deze kracht helpt je soms verder in je avontuur.

Candle 
 Pixel Vault

Om verder te geraken in het avontuur is het namelijk zaak dat je verschillende puzzels oplost. Ook moet je bepaalde voorwerpen zien te vinden om verder in een level te kunnen komen. Soms moet je deze voorwerpen naar een bepaald personage brengen om het te laten veranderen in een ander voorwerp dat je vervolgens weer kunt gebruiken om een puzzel op te lossen. Dit is vooral een kwestie van veel proberen, goed lezen, nadenken en hints op zien te sporen om dit goed te kunnen doen.

De moeilijkheid van de puzzels is afwisselend en gaan van vrij makkelijk tot moeilijkere puzzels. Echte hersenkrakers lijkt Candle niet te bevatten. Alles is goed op te lossen, al zul je voor de ene puzzel wat meer tijd nodig hebben dan de andere. Als je een beetje bedreven bent in puzzelen dan is het goed mogelijk dat je best snel door de game heen bent. De game is namelijk relatief kort, zelfs voor een indie game. Desalniettemin kun je hier best aardig wat uurtjes zoet mee zijn.

Candle 
 Pixel Vault

Wat vooral opvalt aan Candle is de unieke stijl. Gezien de game niet groot en relatief kort is, verklapt deze stijl ook meteen waarom er zo’n lange periode aan de game is gewerkt. De Spanjaarden van Teku Studios hebben namelijk de volledige game in aquarel getekend. Alles dat je in de game ziet, is met de hand gemaakt en ziet er bovendien ook nog schitterend uit. De tekenstijl past ook uitstekend bij de karakters die de revue passeren.

De besturing van Candle kan ietwat houterig overkomen, maar dit wordt geen moment hinderlijk. De audio in de game steekt ook goed in elkaar. De personages zijn voorzien van bijpassende stemmen of geluiden in een vreemde taal, waarna een verteller je uitlegt wat er nu daadwerkelijk tegen je werd gezegd. Het draagt op een positieve manier bij aan de sfeer van de game en die zit wel snor. Elke minuut dat ik heb gespeeld, heb ik mij vermaakt met Candle. Voor de diepe verhaallijnen of dagenlang speelplezier hoef je het echter niet te doen. Candle moet het vooral van het visuele aspect, de personages en de leuke doordachte puzzels hebben.

Candle 
 Pixel Vault