Football Manager 2017

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
Football Manager 2017

In het dagelijks leven gaat Twan door het leven als leider van het tweede elftal van het Nijmeegse RKSV Brakkenstein. In de competitie draait het team keurig mee in de middenmoot, maar Twan droomt van meer: landskampioen, The Champions League… Met Brakkenstein alleen gaat dat niet lukken, maar misschien maakt hij een kansje als hij er wat stevig simulatiewerk tegenaan gooit. Lukt het Twan om kampioen te worden in Football Manager 2017?

Eigenlijk spreekt de titel al voor zich, maar voor iedereen die niet bekend is met de serie, volgt er een korte uitleg. Football Manager 2017 is het nieuwste deel in de reeks ontwikkeld door Sports Interactive. De game staat bekend om haar extreme realisme ten aanzien van de voetbalwereld. In het spel is het de bedoeling dat je de leiding over een club neemt. Hoe je dat doet en welke taken je precies wilt uitvoeren, is helemaal aan jou. Wil jij à la Frank de Boer de trainingen op je nemen, dan heb je hier helemaal de kans voor. Wil jij liever een people manager zijn zoals Guus Hiddink? Geen probleem, dan huur je gewoon een goede veldtrainer in. De mogelijkheden zijn eindeloos bij Football Manager en er zijn meerdere wegen die naar grote successen leiden.

Een goed begin is het halve werk

Hoe dan ook, het spel begint met het maken van je eigen coach. Vanaf dit deel zijn er meer mogelijkheden om je coach naar eigen wens aan te passen. Daarnaast kun je deze keer een foto van jezelf importeren en deze kan op de coach geplakt worden. Het is wellicht geen game changer, maar het is leuk voor gamers die hun eigen hoofd graag terugzien op de social media feed. Nadat je een coach hebt aangemaakt, ga je kiezen op welke een manier je het spel wilt spelen. Wil jij dus meer een veldtrainer of people manager zijn? En wat voor een reputatie heb je? Het zijn allemaal zaken waar je goed over na moet denken. Ben je een oud-speler of ben je gewoon een coach die net de academie heeft afgerond? In elke situatie zal de leiding van de club anders met je omgaan.

Football Manager 2017 
 Pixel VaultAlleen hierdoor al loont het zich om een goede afweging te maken voordat je jezelf eigenschappen toebedeelt. Handig hierbij is dat je ook alvast nadenkt over welk team je wilt coachen. Overigens, mocht Football Manager 2017 je eerste deel zijn, begin dan met een grote club. Op deze manier leer je de mechanics van de game het beste kennen en heb je een betere selectie om daarmee tot goede resultaten te komen. Elke club zal ook eigen doelstelling hebben die van tevoren duidelijk worden weergegeven. Mocht je een doelstelling van een team niet helemaal realistisch vinden, is dit gelukkig altijd aan te kaarten bij het bestuur.

Maar een goed begin is maar de helft

Nadat je een grondige afweging hebt gemaakt, wordt het tijd om te starten met je carrière. Direct komen de mails van het bestuur, je staf en spelers binnen. Voor je het weet staat je mailbox vol. Het is dan ook zaak om te beslissen wat je wilt doen. Ga je dingen uitbesteden of zit je zelf overal bovenop? Het begin van het spel kan dan ook nogal wat keuzestress met zich meebrengen. Buiten de stroom aan informatie moet je namelijk eveneens gaan nadenken over je selectie. Wie komt er in de basis, heb je nog spelers nodig en hoe zit het met de blessures? Want ja, Football Manager is zo realistisch dat spelers die in het echt geblesseerd aan het seizoen beginnen, in de game ook geblesseerd zijn.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Mocht je hier last van hebben, is het altijd mogelijk om nieuwe spelers te vinden op de spelersmarkt. Football Manager kent al jaren een uitgebreid scoutingsysteem en dat is dit jaar niet anders. Trouwens, ook hier laat de game zien dat het echt wel van wanten weet. Veel voetbalclubs gebruiken namelijk de database van de game om spelers in het echt te scouten. Overigens moet wel opgemerkt worden dat het scoutingsysteem nu al weer een paar jaar hetzelfde is. Aan de andere kant zit het al jaren goed in elkaar, dus een echt minpunt kan het niet genoemd worden.

Matchday

Nadat alle taken als nieuwbakken manager voltooid zijn, wordt het tijd om je eerste wedstrijd te spelen. Dit jaar is de match engine iets beter geworden. De graphics zijn weer iets mooier en het loopt allemaal weer iets vloeiender. Verwacht overigens geen FIFA-niveau hoor. In essentie blijft Football Manager natuurlijk een game waarbij je vooral alle data uit sheets haalt. Het belangrijkste is gewoon dat je als coach de looplijnen kunt zien en dat je duidelijk kunt zien waarom iets wel of niet loopt. Dat gedeelte zit met deze graphics prima in elkaar. Daarnaast zorgt een nieuwe camera ervoor dat je precies kunt zien waar het nou mis gaat in de verdediging.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Verder is de hoeveelheid beslissingen die spelers kunnen nemen nieuw. Dit is vooral goed te merken bij de mindere goden in het spel. Spelers die impulsief zijn en vaak van afstand proberen te scoren, zullen ook eerder die keuze maken. Hierdoor zullen deze spelers vaker afstandsschoten hebben die nergens over gaan. Uiteraard heel frustrerend als coach, maar wel realistischer. Gelukkig heb je het zelf in de hand wat je met deze speler doet. Aan de andere kant moet je hier wel mee oppassen. Kraak je hem helemaal af en zet je hem uit  de selectie, dan zal de desbetreffende speler de pers gaan opzoeken. Of je hier beter van wordt, is dan nog maar de vraag.

Geen commentaar

De pers zit er namelijk voor en na elke wedstrijd bovenop. Een klein minpuntje moet hier wel aankaart worden. Sinds Football Manager 2015 bestaan de interviews al uit dezelfde vragen en antwoorden. Het liefst laat je de persconferenties dus daar je assistent uitvoeren of druk je maar snel op geen commentaar. Zo zijn er nog wel meer dingen die niet echt vernieuwend zijn aan Football Manager 2017. Hierboven stond al het scoutingsysteem, maar zaken als wedstrijdvoorbereiding mogen nu ook wel eens vernieuwen. Aan de andere kant, wat valt er nog te vernieuwen als alles goed werkt?