Pokémon en hun alledaagse dubbelgangers – Van gebruiksvoorwerp tot Pokémon

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Pokémon en hun alledaagse dubbelgangers – Van gebruiksvoorwerp tot Pokémon

Het mag je haast niet ontgaan zijn dat Pokémon deze maand een speciaal plekje inneemt op Pixel Vault. De release van Pokémon Sun en Moon is slechts weken van ons verwijderd en de games mogen samen het plekje delen van onze Game van de Maand. Het uitgelezen moment om eens extra na te denken over de franchise en de bijbehorende personages. Met de nieuwe Pokémon van Sun en Moon er alvast bij opgeteld, zitten we inmiddels op een aantal van 765 verschillende Pokémon. Ze bestaan in allerlei soorten en maten, waarbij sommigen net wat inventiever zijn dan anderen.

Het moet vast niet makkelijk zijn om zoveel verschillende wezens te bedenken, op een gegeven moment is de inspiratie toch een beetje op. ‘Maar niet getreurd’ moeten onze Japanse vrienden van The Pokémon Company hebben gedacht, ‘want we kunnen altijd nog alledaagse voorwerpen voorzien van ogen, die een gekke naam geven en voila, een geheel nieuwe Pokémon’. Dit leidt tot verschillende, soms vreemde, soorten Pokémon die allen een plekje verdienen in dit artikel.

Voedsel met ogen

Voedsel lijkt een goede inspiratiebron te zijn voor het ontwikkelen van nieuwe personages voor de Pokémon-wereld. Misschien waren ze heel hard aan het nadenken op een lege maag en werd dit het resultaat. Diverse eetbare voorwerpen hebben hun weg gevonden in de vorm van Pokémon. En als we het dan over eten hebben, is er bijna geen zo duidelijk als de evolutiereeks van Vanillite, Vanillish en Vanilluxe. Beginnend als softijsje evolueert deze tot een heus Italiaans ijsje van formaat. Groter kan bijna niet tenzij je een sorbet wil, maar geen zorgen, ook dit is vertegenwoordigd in de wereld van Pokémon, namelijk in de vorm van Slurpuff. Als finishing touch heeft Slurpuff zelfs een kers op zijn hoofd.

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangers

Ben je minder van de zoetigheid en meer van de gezonde dingen? Haal dan wat Pokéballs en ga op pad om een Exeggcute te vangen. Deze Pokémon zorgt bijna meteen voor visioenen van je ontbijt of Pasen, gezien deze Pokémon uit zes eieren bestaat. Zelfs voor de veganisten onder ons heeft de Pokémon-wereld een look-a-like beschikbaar, namelijk Cottonee. Hoewel hij officieel gebaseerd is op de katoenplant heeft hij toch ook akelig veel weg van een bloemkool. Om de vieze groentesmaak weg te spoelen kun je altijd een kauwgompje pakken. Kijk maar eens naar Ditto. De mooie kleur roze die ze hem gegeven hebben helpt ook niet om aan iets anders dan kauwgom te denken.

Kinderen als inspiratie

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangersHoewel de diverse Pokémon, de games en zelfs de anime erg geliefd is bij de volwassen gamers, is de franchise voornamelijk gericht op kinderen. Ook in de voorwerpen die getransformeerd werden tot Pokémon is dit terug te zien. Wat dacht je van de schattige Teddiursa, die niet zou misstaan als knuffel op je bed. Stiekem zit het hem zelfs in de naam waar als je heel, heel erg goed zoekt de aanwijzing Teddi in te vinden is, verwijzend naar het woord teddybeer. Pokémon Sun en Moon lijken toch wel de kroon te spannen met nieuwe Pokémon die hun oorsprong hebben in kinderspullen. Zo werd de Pokémon Mimikyu aangekondigd, die zo van een kindertekening lijkt opgestaan. Op zich leuk als je kind een kunstenaar in de dop is, maar om die tekening nou meteen om te toveren tot een nieuw personage?

Na de onthulling van de nieuwe Pokémon ging het internet behoorlijk los en een van de onderwerpen was Sandygast en met name zijn evolutie Palossand. Want ja, hoe je het ook wendt of keert, je kunt er niet omheen dat het een zandkasteel is. Als aanvulling zijn beide personages voorzien van een schepje dat ofwel een hoofddeksel is of deel van het hoofd. Of misschien gebruiken ze het wel als steekwapen, dat kan ook natuurlijk. De gekheid van personages in de Pokémon-wereld lijkt bijna geen grenzen te hebben.

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangers

Spullen die je in huis vindt

Hoewel vuilnis nou niet de meest logische inspiratiebron lijkt, heeft het toch geleid tot het ontstaan van twee nieuwe Pokémon in gen V. Het gaat om Trubbish en zijn evolutie Garbodor. Hoewel ontkend wordt dat het daadwerkelijk gevulde vuilniszakken moeten voorstellen, zeggen de plaatjes voldoende. De volgende Pokémon is eigenlijk ideaal voor de chaoten en verstrooiden onder ons die nog wel eens de neiging hebben hun sleutel te vergeten. Ik weet bijna zeker dat de persoon die deze Pokémon heeft bedacht op het idee kwam terwijl hij voor een dichte deur stond.  Ik heb het over niemand minder dan Klefki, een Pokémon in de vorm van een ring met een paar sleutels eraan. Letterlijk een sleutelbos dus.

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangersOok licht in huis, en dan met name de voorwerpen die daarvoor zorgen, is een duidelijke muze geweest in het bedenken van de nieuwe monstertjes. Kijk maar naar Litwick, een kaars, Lampent, een veredelde buitenlamp en Chandelure, een kroonluchter. Ik snap absoluut dat op een gegeven moment de koek een beetje op is bij bedenken van nieuwe Pokémon, maar deze lijken niet eens wat omgevormd te zijn. Het zijn praktisch letterlijk duplicaten van de kaarsen en lampen die wij kennen. Ik denk persoonlijk dat ze toch in ieder geval wat meer creativiteit op deze drie hadden kunnen loslaten.

Pokémon voor in de tuin

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangersToegegeven: planten zijn eigenlijk geen voorwerpen. Maar toch is zo’n groot deel van de Pokémon-wereld gebaseerd op wat je in de tuin kunt vinden, dat het toch een eigen stukje verdiend. Het is ook niet raar dat veel Pokémon overeenkomsten hebben met planten, gezien dit vrijwel allemaal Grass-types zijn. De prikkelige cactus zorgde voor de creatie van Cacnea, Cacturne en Maractus. Ook bloemen zijn een favoriete inspiratiebron, want daar zijn bijna teveel Pokémon op gebaseerd om op te noemen. Enkele voorbeelden zijn Lilligant, Vileplume en Bellossom. Zij versieren de Pokémon-wereld met bloemen in meerdere kleuren.

De kans is misschien wat kleiner dat je een boom in je achtertuin hebt, maar mocht je die hebben, dan zie je daar misschien Trevenant in terug. Deze Ghost- en Grass-type zou eigenlijk zo uit het bos weggelopen kunnen zijn. Nog kleiner acht ik de kans dat je een palmboom in je achtertuin hebt, tenzij je dit leest vanuit een warm land. In dat geval: ik ben jaloers, want dan zie jij misschien de logica in Exeggutor. Zijn normale vorm leek al op een palmboom, maar de ontwikkelaar besloot dat dit nog niet duidelijk genoeg was en deed er een schepje bovenop. Zo ontstond de Alola-vorm van Exeggutor, die nog het best te omschrijven valt als een palmboom die niet wist hoe die moest stoppen met groeien. Kort na de onthulling werd hij een ware internetberoemdheid door de enorme lading plaatjes, memes en grappen die er over hem gemaakt werden.

De meest vage en vreemde dubbelgangers

gvdm_pokemon-en-hun-alledaagse-dubbelgangersDat The Pokémon Company en zijn werknemers in staat zijn om Pokémon te vormen uit de meest gekke dingen, zal na al het bovenstaande geen verrassing meer zijn. Maar wie had verwacht dat je inspiratie kunt halen uit een doodnormale steen? Het zou niet mijn eerste gedachte zijn, maar toch kregen we er een: Carbink. Ook Bergmite en Avalugg hebben sterke overeenkomsten met stenen, zij het met een laagje ijs er overheen. Je moet er maar op komen.

Wanneer verschillende fans van de franchise hun blik werpen op Solosis, Duosion en Reuniclus en benoemen waar ze hen op vinden lijken, kan er haast geen goed antwoord gegeven worden. De evolutiereeks heeft nog het meest weg van een amoebe die zich langzaamaan ontwikkelt. Veel fans zijn enorm blij met deze reeks, want eerlijk, het zijn goede partners in je missie om Pokémon Master te worden, maar de vorm lijkt niet de meest geslaagde.

Als we iets kunnen leren van het bovenstaande is het wel dit: inspiratie kan in het kleinste en meest onlogische hoekje zitten. Alledaagse voorwerpen kunnen zomaar leiden tot een goed idee, dat maken de ontwikkelaars van Pokémon enorm duidelijk. Natuurlijk kan iedereen wat anders in de diverse personages zien en daarmee kan het goed zijn dat ik een Pokémon over het hoofd heb gezien die ook in deze lijst thuishoort. Laat het dan weten in de comments!